Duurzaam je afvalwater kwijt
Voor je afvalwater heb je drie opties: direct lozen, naar het riool afvoeren of zuiveren via ‘individuele behandeling afvalwater’ (IBA). Het eerste mag niet, maar wordt nog volop gedaan in havens waar geen rioolaansluiting is. De discussie over hoe erg dit is – of überhaupt meetbaar – parkeren we even. Wel is duidelijk dat overboord pompen niet goed is voor het imago: mensen aan de wal hebben het over die ‘vieze woonboten’. En zelf zwem je ook liever in een haven waar niet de grote boodschap van de buurman in ronddrijft.
Door naar optie twee: naar het riool afvoeren. Dat geeft het minste gedoe, maar is wel lastig met varen. Afkoppelen en aankoppelen is niet het fijnste klusje aan boord. Tot slot de IBA. Zo’n systeem installeren kost ruimte en is specialistenwerk, dus zoek hiervoor een expert. Liefst iemand die ervaring heeft op schepen en bijvoorbeeld snapt dat je scheef gaat tijdens het zeilen. Naast bovenstaande opties is er nog een tussenvorm: zwart water (toilet) en grijs water (overig) apart behandelen. Zo hebben sommige schepen een droogtoilet of composttoilet, waardoor er geen fecaliën overboord gaan. Grijs water van douche en wasmachine gaat dan vaak wel overboord.
Aansluiten op riool
Veel scheepsbewoners kiezen voor afvoeren naar het riool, omdat dat verreweg het eenvoudigst is. Op een varend schip combineer je dit meestal met een vuilwatertank, zodat je tijdens de reis het vuilwater op kunt vangen. Welk type installatie, welke pomp en welk formaat tank handig is, dat hangt helemaal af van de situatie. Laat je goed adviseren en bedenk dat een systeem voor woonboten niet altijd de beste oplossing voor een varend schip is.
Meer informatie?
Dit artikel willen we nog aanvullen. Wordt vervolgd.
Last modified: 20 juli 2022