Spoel je nog door met drinkwater? Zonde!
Eigenlijk is het absurd. Eerst water opzuiveren tot drinkwater van sublieme kwaliteit, om er vervolgens je wc mee door te spoelen. Door vervuiling en klimaatverandering staat de drinkwatervoorraad onder druk en bovendien kost de zuivering een hoop energie. Reden genoeg om zuinig te zijn met ons drinkwater en te kijken of we ook ander water kunnen gebruiken voor de wc of de was. Op de wal moet je moeite doen om een alternatieve bron aan te boren, maar op een woonschip heb je mazzel: je drijft erin.
Simpel water besparen met buitenwaterspoelsysteem
Een ouderwets scheepstoilet spoelt met buitenwater dat je handmatig oppompt. Er loopt een leiding vanaf een afsluiter in het vlak naar de handpomp; de gebruiker moet even aan de pomp zwengelen, er komt een plens water en de wc spoelt door. Dat werkt alleen niet zo goed met een modern hangtoilet met inbouwreservoir. Zo’n reservoir moet zich vullen en dat is onhandig met een handpomp. Bovendien wil je geen stilstaand water in het reservoir met blaadjes en algen, want dat gaat rotten en stinken. De oplossing: een apart systeempje voor spoelwater aanleggen. Met een wierpot op de afsluiter, vervolgens simpele kaarsfilters en een kleine hydrofoor en een leiding naar de wc. Is niet heel duur, niet heel ingewikkeld, maar scheelt een hoop drinkwater: gemiddeld 35 liter per persoon per dag. Dat is ruim 50 kuub per jaar voor een gemiddeld gezin.
Do’s en don’ts voor spoelsysteem
Je moet met een paar dingen rekening houden. Zorg voor een beveiliging zodat je bij een lekkende leiding het schip niet volpompt met een oneindige stroom buitenwater. Lig of vaar je op zout, let er dan op dat alle onderdelen van het systeem, inclusief je stortbak of inbouwreservoir, daar tegen kunnen. Tot slot moet je de wierpot af en toe schoonmaken en de filters vervangen. En als je het toilet een tijd niet hebt gebruikt, kan het water in de bak toch een beetje gaan ruiken, al is dat na een paar spoelingen wel weer weg.
Last modified: 22 juni 2023