Met slim isoleren houd je de warmte binnenboord

In een schip veroorzaken spanten en schetsplaten (knieën) koudebruggen: plekken waar de warmte via het staal weglekt. Hierdoor daalt de isolatiewaarde sterk. Daarom moet je niet alleen tussen, maar ook over de spanten heen isoleren. Zeker in de grotere woonschepen kan dat heel goed. Doe je dit niet, dan zul je zien dat op termijn de spanten zich af gaan tekenen in de betimmering als grijze banen. Dat is schimmel, ontstaan doordat vocht op die plek condenseert. Niet mooi, niet goed voor het hout of plaatmateriaal en ook niet zo gezond.

Donkere strepen op plafond in een woonschip door slecht uitgevoerd grondhout
Door koudebruggen kan schimmel ontstaan: spanten tekenen zich af op het plafond

Ook grondhout en zelfs schroeven kunnen koudebruggen veroorzaken. Veel doe-het-zelvers en ook timmerbedrijven kiezen voor de makkelijke weg: ze schroeven het grondhout direct op de spanten. Hout isoleert minder goed dan isolatiemateriaal en over de hele lengte van het grondhout ontstaat zo een koudebrug. Schroeven geleiden de warmte helemaal goed en staan in directe verbinding met het staal. Weleens een plafond in een schip gezien met allemaal stipjes, precies op de plek waar de schroeven zitten? Dan weet je nu wat daar is misgegaan. Ook al prop je ze af of plamuur je ze goed dicht, je gaat die schroeven na een paar jaar zien.

Denk goed na over het grondhout

Beproefde methode van Hoogstad Scheepstimmerwerk voor het grondhout: kleine stukjes watervast multiplex (‘klosjes’) op de spanten bevestigen en daar het grondhout op vastschroeven. Bij voorkeur loopt het grondhout haaks op de spanten, maar als dat niet kan vanwege de gekozen afwerking (bijvoorbeeld horizontale planken in de zijen) dan parrallel maar liefst wel vrij van de spanten en nooit direct op de spanten geschroefd. Geheimpje van de scheepstimmerman: je voorkomt zo niet alleen koudebruggen, het is ook nog eens makkelijker uitstroken. Iets goed doen is niet altijd meer werk of duurder, maar soms een kwestie van een klein beetje kennis.

Deel dit artikel:

Comments are closed.

Close Search Window