Die andere betekenis van duurzaam …
Je zou het haast vergeten, maar een paar jaar geleden dacht iedereen bij ‘duurzaam’ nog aan: hoogwaardig, gaat lang mee. Nu we de term vooral gebruiken voor minder CO2-uitstoot, lijken we de oude betekenis een beetje te zijn vergeten. Maar hij is nog relevant, want als een product lang meegaat, scheelt dat vaak ook een hoop CO2. Er hoeft immers niet steeds iets nieuws gemaakt en getransporteerd te worden. Goed om daar bij een verbouwing bij stil te staan. Door hoogwaardige materialen te kiezen en eerst te onderzoeken of een materiaalsoort wel geschikt is voor de toepassing, heb je er langer plezier van en ben je duurzamer bezig.
Goed voorbeeld: de badkamer
Als je een badkamer bouwt, kun je heel goedkoop plaatmateriaal kopen, of iets duurder multiplex dat watervast is, zoals okoume wbp. En de afwerking kan met een simpel verfje, of met een goed, echt waterdicht product. Na een jaar of vijf ben je het prijsverschil weer vergeten, maar ben je wel blij als je de badkamer niet opnieuw hoeft aan te pakken. De milieuwinst van iets in één keer goed doen, is op alle fronten (grondstofgebruik, CO2-uitstoot, eventuele schadelijke stoffen) groot. En je bent in de meeste gevallen uiteindelijk goedkoper uit.
‘The devil is in the details’
Bouwdetails, zoals de manier waarop grondhout en isolatie zijn aangebracht, zijn heel bepalend voor de levensduur van je betimmering. Dat merk je niet altijd direct, maar wel na een paar jaar, als je last krijgt van vochtplekken en schimmel. Zonde van het geld en de moeite, die had je je met wat avondjes googlen kunnen besparen. Precies de reden dat we deze kennisbank hebben opgezet!
Last modified: 21 juli 2022