Geef materialen een tweede kans

Door op een oud vrachtschip te gaan wonen, doe je per definitie aan hergebruik. Nóg mooier is als je ook voor de betimmering geen nieuwe grondstoffen aanboort, maar materialen kiest die al een eerder leven hebben gehad. Er zijn allerlei handelaren die tweedehands vloeren en ander bouwmateriaal aanbieden en ook op Marktplaats is van alles te vinden. Dit struinen en speuren is leuk als je een schip hebt en zelf timmert, maar minder geschikt voor timmerbedrijven, want zij kunnen niet steeds urenlang gaan zoeken naar een geschikt partijtje. Gelukkig leveren ook steeds meer reguliere groothandels voor de bouw zogeheten circulaire producten. De vraag en het aanbod is groeiend.

Bereid je alvast voor op de oogst

Als je vandaag de dag iets bouwt, zou je ook stil moeten staan bij het feit dat het ooit weer gesloopt gaat worden. Met dat besef kun je het zó maken, dat het makkelijk uit elkaar kan en alle originele materialen los van elkaar ’te oogsten’ zijn. Dan kunnen grondstoffen gerecycled worden, of liever nog: hele onderdelen hergebruikt, ‘cradle tot cradle’. Ook als je een betimmering in een woonschip maakt, kun je daar rekening mee houden. Bijvoorbeeld door niet te lijmen of te kitten als dat niet nodig is en niet onnodig veel spijkers of schroeven te gebruiken. Liefst bevestig je alles op zo’n manier dat het zonder schade weer uit elkaar te halen is. Ook bij het isoleren van je woonschip is het goed om hier alvast bij stil te staan.

Mocht deze steenwol-isolatie er ooit uit moeten, dan kan dat
Tip
Zoek je tweedehands bouwmaterialen? Bouworakel Joost de Vree heeft op zijn website links naar verschillende leveranciers geplaatst. 
Deel dit artikel:

Comments are closed.

Close Search Window