Comfortabel in de zomer

Op een schip kan het in de zomer bloedheet worden. Met de lange zomerse periodes en hittegolven van tegenwoordig is het steeds vaker niet meer te harden aan boord. Je wilt liever geen airco, want daarmee draag je bij aan nóg meer klimaatverandering. Dan is vloerverwarming, wandverwarming of LT-radiatoren een uitkomst, want daarmee kunt je naast verwarmen ook koelen.

Passief koelen

In de zomer kun je koud water door je vloerverwarming, wandverwarming of LT-radiatoren pompen en daarmee hitte uit de woning afvoeren. Dat is ‘passieve koeling’ en enorm energiezuinig als je het vergelijkt met een stroomslurpende airco. De enige energie die nodig is, is een klein beetje stroom voor een pompje dat het water rondpompt. Hiervoor kun je de warmtepomp inzetten, maar heb je die niet dan zou je het buitenwater via een warmtewisselaar kunnen gebruiken. Anders dan bij de airco gaat het om niet-condenserend koelen. Het water dat door de leidingen loopt is niet ijskoud maar wel koel, waardoor de temperatuur in de ruimte enkele graden daalt.

Helpt isoleren?

Deels. Een goed geïsoleerd schip warmt minder snel op. Maar eenmaal opgewarmd, koelt het maar langzaam af. Daarom is het erg prettig als je de warmte af kunt voeren door passieve koeling. Daarmee voorkom je sterke opwarming en is het ’s avonds eerder weer te doen binnen.

Deel dit artikel:

Comments are closed.

Close Search Window