Hoe voorkom je vocht, schimmel en muffe lucht?
Als het om duurzaam isoleren van schepen gaat, moet je ook altijd even stilstaan bij vocht. De vochthuishouding is echt anders dan in een huis op de wal, want bakstenen laten waterdamp door, maar staal niet. Iedere dag produceer je vocht, door ademen, douchen, koken en de was drogen. Dat is geen klein beetje, maar vele liters, in een gemiddeld gezin wel 10 liter per dag. Je wilt dat vocht afvoeren, dus dat betekent: ventileren. Maar je krijgt dat vocht nooit helemaal of niet snel genoeg weg, vooral niet in de badkamer.
Belangrijk: dampdichte laag
Vanwege dat woonvocht wil je een goede dampdichte laag aanbrengen tussen je betimmering en isolatie. Alleen bij opgespoten PUR kun je deze stap overslaan, omdat dit van zichzelf al bijna volledig dampdicht is en bovendien hecht aan de scheepshuid. Voor een dampdichte laag bestaan speciale bouwfolies (‘dampremmers’) en tape om de naden mee af te dichten. Gebruik niet zomaar een stuk plastic, want dat is niet dampdicht. Vind je de folie te duur en sla je deze stap over? Dan trekt woonvocht door je betimmering heen en condenseert op het staal. De isolatie wordt nat, isoleert daardoor minder goed en kan uitzakken of gaan rotten. Het vocht tast het staal aan, verzamelt zich op het vlak en veroorzaakt op termijn iets wat je op veel schepen ziet die al langer als woning worden gebruikt: roest van binnenuit. Heb je pech en is het vlak erg aangetast, dan wordt dat een dure reparatie op een scheepswerf. Zo bekeken valt de prijs van de folie wel weer mee.
Natte ruimte
De badkamer en dan vooral de douchecel is de plek aan boord waar de meeste waterdamp ontstaat. Die ruimte wil je daarom ook aan de binnenzijde van de betimmering goed lekdicht en liefst dampdicht maken. Zo voorkom je dat het plaatmateriaal gaat schimmelen of rotten. Methodes die in huizen worden toegepast zijn niet altijd geschikt, omdat in een stalen schip beweging zit waardoor naden kunnen losscheuren en tegels kunnen breken. Een scheepstimmerbedrijf of een scheepsexpert kan hier meer over vertellen.
Kies waterafstotend isolatiemateriaal
Hoe goed je ook ventileert en de boel dampdicht probeert te maken, dat zal nooit voor de volle 100% lukken. Dit is precies de reden dat je een isolatiemateriaal moet kiezen dat waterafstotend is en niet kan gaan schimmelen of rotten. Dat is van belang voor de isolatiewaarde, maar natuurlijk ook voor je gezondheid. Isoleer je met minerale wol, dus steenwol of glaswol, kies dan geen fluffy plaat of rol zoals de spijkerflensdeken, maar een hardere plaat met bij voorkeur een waterafstotende laag.
Last modified: 9 september 2022